Hoe werkt klimaatbeheersing?

Hoe werkt klimaatbeheersing?

Airconditioning oftewel luchtbehandeling is gebaseerd op het transport van warmte van de ene ruimte naar de andere. Hiervoor heeft u nodig een binnendeel, een buitendeel en een gesloten circuit van koperen leidingen, die het binnendeel en het buitendeel met elkaar verbinden. Door de leidingen vloeit een koudemiddel.

Afbeeldingen / Hoe werkt airco

Het binnendeel zuigt de te koelen binnenlucht aan. Na eerst een stoffilter te zijn gepasseerd, wordt die lucht gekoeld met behulp van een speciaal, milieuvriendelijk koudemiddel, dat continu in het airconditioningsysteem wordt rondgepompt. Het neemt de warmte van de te koelen binnenlucht over. Na afkoeling wordt de gekoelde en gefilterde lucht weer de ruimte ingeblazen. Op de juiste temperatuur en in de juiste richting. Nadat het koudemiddel door opwarming door de binnenlucht gasvormig is geworden, wordt het door het buitendeel geleid. Daar wordt het weer vloeibaar door afkoeling door de buitenlucht. Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar binnen gevoerd en begint de koelcyclus weer opnieuw.

Bij een warmtepomp wordt de cyclus omgekeerd.

Met het apparaat of installatie kan de temperatuur en luchtvochtigheid op een aangenaam niveau gehouden worden, terwijl het buiten onaangenaam warm (of koud) is. Ook kan de lucht hiermee gezuiverd worden door het toepassen van een filtersysteem. Het algemene consumentenapparaat, zoals in de auto, wordt meestal airco, airconditioning of de afkorting A/C genoemd. Voor de apparaten of installaties voor bedrijven of grote panden worden de termen klimaatregeling (vooral in de landbouw), klimaatregelaar, luchtregelaar of eveneens airconditioning gebruikt.