Wat heb ik nodig?

Wat heb ik nodig?

Het creëren van het ideale klimaat hangt af van een aantal factoren. Uw installateur kan u hier bij helpen. Hij kan u op grond van uw wensen en uw situatie de beste oplossing bieden. Maar voordat u een installateur belt, kunt u zich alvast de volgende vragen stellen.

Welke eisen stel ik aan het leefklimaat?

Wilt u alleen koelen? Of wilt u ook ventileren en/of verwarmen? Deze keuze zal beslissend zijn bij het bepalen van het airconditioningsysteem.

Hoeveel ruimten wil ik klimatiseren?

Ook het aantal ruimten dat u wenst te klimatiseren zal bepalend zijn voor het airconditioning-systeem. Als u één ruimte wilt koelen en/of verwarmen, kunt u kiezen voor een single-splitsysteem. Dit systeem bestaat uit één binnen- en één buitendeel, met daartussen een dunne leidingverbinding. Wilt u meerdere ruimtes koelen en/of verwarmen, dan kunt u beter kiezen voor een multi-splitsysteem. Multi-splitsystemen zijn in principe hetzelfde als single-splitsystemen. Met dit verschil: op één buitendeel kan meer dan één binnendeel worden aangesloten, terwijl elk binnendeel toch apart regelbaar is.

Voor welke ruimte(n) is de airco bestemd?

Een winkel? Een kantoor? Een slaapkamer of een woonkamer? Elke toepassing stelt weer andere eisen aan het airconditioningsysteem.

Welke capaciteit(en) heb ik nodig?

Een systeem met een te groot vermogen kan tocht, sterk schommelende temperaturen en een hoge energierekening tot gevolg hebben. Met een te klein vermogen bereikt u nooit de gewenste temperatuur. De juiste capaciteit bepalen is niet voor iedereen weggelegd. Uw installateur kan u hierbij helpen.

Waar plaats ik het buitendeel?

Het buitendeel moet geïnstalleerd worden op een geschikte plaats, op een stevige ondergrond, en makkelijk bereikbaar zijn voor controle en onderhoud.

En waar komen de binnendelen?

De keuze voor het model van de binnendelen wordt bepaald door de mogelijkheden ter plaatse. Is er een verlaagd plafond? Is er ruimte aan de wand? Etc. Ook de locatie van de unit is van groot belang. Elke unit heeft zijn eigen uitblaaspatroon en koelvermogen. Verkeerde plaatsing leidt tot tocht en lawaai.

Luchtreiniging?

De zwevende stofdeeltjes in de lucht kunnen door middel van de luchtfilters in de binnendelen verwijderd worden. Het niveau van filtratie hangt af van de filter die gebruikt wordt.

Weersbestendigheid?

Vooral in ons vochtige Nederlandse zeeklimaat moet het buitendeel bestand zijn tegen extreme omstandigheden. De weersbestendigheid bepaalt de levensduur van de installatie.

Het kiezen van een installateur.

Het belangrijkste bij de aanschaf van een airconditioningsysteem is het kiezen van een goede installateur. Hij zal u bijstaan met raad en daad. Samen met u zal hij tot een geschikte oplossing komen, door eerst een berekening te maken van de benodigde capaciteit en daarna het gekozen systeem met vakmanschap plaatsen.

Apparatuur is zonder:

 • Afvoerslangen.
 • Gatafdichtingen (per stuk) (bij kabelgoot).
 • Kabelgoten (per m1).
 • Kabels (per m1) (voor binnen en buiten).
 • Leidingen (per m1).
 • Montagebalk (per stuk).
 • Montagemateriaal.
 • Ophangbeugels (per stuk).
 • Werkschakelaar.

U moet zorgen voor:

 • Stopcontacten.
 • Voldoende stroomcapaciteit, desnoods op een eigen groep. (zie de specificaties van de producten).
 • Te verzorgen door een elektricien of u kunt dit zelf.

Indien u alles zelf monteert, moet u bovenstaande materialen aanschaffen. (Hier krijgt u 1 jaar garantie op de producten).
Indien u het laat monteren door Dawood… hier krijgt u 5 jaar garantie op de producten.