Het verwarmen en verkoelen van ruimtes moet op een energie-efficiënte manier gebeuren. We willen met zijn allen immers steeds duurzamer worden. Tegelijkertijd is een prettig klimaat thuis en op kantoor geen overbodige luxe. Het maakt ons productiever en het draagt in een grote mate bij aan ons comfort. Lees meer over de werking van een airco met warmtepomp. De ideale oplossing.


Wilt u graag uw woning of bedrijf op een duurzame manier verwarmen of verkoelen? Dan biedt de airco warmtepomp de oplossing. In de zomer houdt dit systeem de ruimte lekker koel. In de winter geniet u van extra warmte. De warmtepomp is duurzaam, waardoor u met een schoon geweten geniet van een comfortabel klimaat. Hoe werkt de airco met warmtepomp? Wat zijn de voordelen van dit systeem? Wat mag u verwachten van de kosten? Wij vertellen u daar graag meer over.

Hoe verwarmt of verkoelt de airco warmtepomp mijn huis?

Een airco warmtepomp werkt in principe hetzelfde als een koelkast. Een koelkast houdt zijn inhoud koel door warmte uit de lucht te onttrekken. De koude lucht komt in de koelkast terecht. Warme lucht wordt aan de achterkant van de koelkast afgegeven.

De airco warmtepomp werkt hetzelfde, maar de warme lucht die onttrokken wordt, komt niet in uw huis terecht. Deze lucht wordt via de buitenunit afgegeven aan de buitenlucht. Wilt u uw huis verwarmen? Dan werkt het systeem de andere kant op. Koude lucht wordt afgegeven aan de buitenlucht en de warme lucht komt in uw huis terecht.

Compressor & warmtewisselaar

De airco warmtepomp heeft een compressor en warmtewisselaar. Met behulp van deze onderdelen circuleert het systeem een koelmiddel door een gesloten circuit van leidingen. De circulatie van koelmiddel zorgt ervoor dat de warmtepomp op een efficiënte wijze warme of koude lucht opneemt en afgeeft. Om lucht aan te trekken en zowel buiten als binnen te kunnen afgeven, heeft de airco met warmtepomp een binnenunit en buitenunit.

De buitenunit installeren we aan de gevel of op een plat dak. De binnenunit bevestigen we in de regel aan de wand of het plafond. Er zijn binnenunits beschikbaar met een mooi ontwerp voor uw interieur. Een airco warmtepomp met een unit binnen en buiten noemen we een splitairco of splitsysteem. Wilt u meerdere ruimtes op kantoor of in uw woning verwarmen of verkoelen? Dan heeft u een multisplitsysteem nodig.

Dit systeem heeft meerdere binnenunits die aangesloten zijn op één buitenunit. De binnenunits worden in verschillende ruimtes geplaatst, waardoor ze ieder in hun eigen ruimte warme of koude lucht afgeven.

De voor- en nadelen van de warmtepomp met airco

Overweegt u een airco met warmtepomp te installeren? Dan mag u veel voordelen verwachten. Allereerst is dit systeem zeer efficiënt. Doordat het systeem gebruikmaakt van de warmte of kou die al in de lucht zelf zit, verbruikt het relatief weinig energie. Daarom is een warmtepomp met airco een goede oplossing voor u als u graag duurzaam leeft.

Dankzij de efficiëntie van het systeem bespaart u ook op energiekosten. Een airco met warmtepomp biedt u het hele jaar door een comfortabel klimaat. In de zomer geniet u van verkoeling en in de winter verwarmt het uw huis. Doordat deze warmtepomp zowel verwarmt als verkoelt, heeft u slechts één systeem nodig. Dit is ruimtebesparend. Duurzaamheid Een airco met warmtepomp gaat in de regel langer mee dan een gewone airco of kachel.

Ook heeft het relatief weinig onderhoud nodig. Het systeem is namelijk compact en eenvoudig. Tot slot verbetert een airco warmtepomp de luchtkwaliteit in huis. De meeste systemen hebben namelijk luchtfilters. Deze filteren onder andere pollen en stof. Het enige nadeel van een airco met warmtepomp is dat de eenmalige aanschafprijs hoger ligt dan een gemiddelde airconditioning.

Wat zijn de airco met warmtepomp prijzen?

De aanschafkosten zijn afhankelijk van de kracht van het systeem en of u een splitsysteem of een multisplitsysteem wenst. De airco met warmtepomp prijzen verschillen sterk, maar hou rekening met € 2.000 tot € 8.000.

Dit systeem kost meer dan een normale airco, maar bedenk dat u twee systemen in één krijgt. Het is immers zowel een kachel als een airco. Daarnaast is het verbruik van een airconditioning met warmtepomp relatief laag. Hierdoor bespaart u op energiekosten.

Airco’s met warmtepompen hebben een energiekwalificatie van A, A+ of A++. Het precieze verbruik van het systeem hangt tevens af van de buitentemperatuur. Het verwarmen van uw huis kost bijvoorbeeld minder energie wanneer het buiten nul graden is dan wanneer de buitentemperatuur -10 graden is.

Dawood Koeltechniek helpt u met uw airco installeren

Wilt u graag een airco met warmtepomp laten installeren? Dawood Koeltechniek helpt u verder. Wij geven u graag advies over welk systeem past bij uw wensen en woon- of bedrijfssituatie. Onze betrouwbare installateurs plaatsen de airco voor u, zodat u vervolgens te allen tijde geniet van een fijn leefklimaat.
08/03/2024