Onderhoud

Onderhouden

Een airco heeft net als vele andere technische installaties onderhoud nodig.

Met tijdig en goed onderhoud heeft uw installatie een aanzienlijk langere levensduur, minder kans op storingen en is het energieverbruik fors lager. Een sterk vervuilde installatie kan de bedrijfskosten met ruim 30% verhogen! Het is geen uitzondering dat een installatie met tijdig onderhoud 15 jaar meegaat. Door het preventieve onderhoud wordt niet alleen de slijtage van componenten voorkomen maar zorgt ook voor een gezonde werkomgeving.

Dawood koeltechniek is een erkend bedrijf voor het uitvoeren van installatie- en onderhoudswerkzaamheden en beschikken over een team die accuraat en kundig onderhoud uitvoeren.

Wat wordt er uitgevoerd tijdens onderhoud?

Airconditioningonderhoud omvat een reeks taken en controles die zijn ontworpen om de efficiënte en betrouwbare werking van uw airconditioningsysteem te waarborgen. Regelmatig onderhoud kan helpen bij het voorkomen van storingen, het verbeteren van de energie-efficiëntie, het verlengen van de levensduur van het systeem en het handhaven van een goede binnenluchtkwaliteit.

Hier is een overzicht van wat meestal wordt gedaan tijdens airconditioningonderhoud:

Visuele inspectie:

Een technicus zal het hele systeem visueel inspecteren, inclusief de binnen- en buitenunits, om eventuele zichtbare problemen zoals lekken, schade of ophoping van vuil te identificeren.

Filter reinigen/vervangen:

Luchtfilters worden gecontroleerd, gereinigd en indien nodig vervangen. Vuile of verstopte filters kunnen de luchtstroom belemmeren en de koelcapaciteit verminderen.

Reinigen van de vamper en condensor:

De verdampers en condensors worden grondig geïnspecteerd, gespoeld en gereinigd. Vuile verdampers of condensors kunnen leiden tot verminderde koelcapaciteit en verhoogd energieverbruik.

Reinigen van de condensafvoer:

De condensafvoer en condensbak worden gecontroleerd op verstoppingen en blokkades. Als deze verstopt zijn, kunnen ze leiden tot waterlekkages en schimmelgroei.

Inspectie van elektrische componenten:

Elektrische verbindingen, relais, condensatoren en andere elektrische componenten worden geïnspecteerd op slijtage, schade of losse verbindingen.

Kalibratie van de thermostaat:

De instellingen en nauwkeurigheid van de thermostaat worden gecontroleerd en indien nodig gekalibreerd om een nauwkeurige temperatuurregeling te garanderen.

Smering:

Bewegende onderdelen zoals motoren en lagers worden gesmeerd om wrijving en slijtage te voorkomen, wat kan leiden tot systeemonderbrekingen en inefficiënties.

Controle van koelmiddel:

Het niveau van het koelmiddel wordt gecontroleerd. Als dit laag is, zal de technicus eventuele lekken opsporen en repareren en het systeem bijvullen indien nodig.

Inspectie van de ventilator en blower:

De ventilator- en blowercomponenten worden geïnspecteerd en gereinigd. Een goede luchtstroom is essentieel voor efficiënte koeling.

Inspectie van de luchtkanalen:

Indien van toepassing worden de luchtkanalen geïnspecteerd op lekken, schade of obstructies die de luchtstroom en de systeemefficiëntie kunnen verminderen.

Algemene prestatietesten:

De prestaties van het systeem worden getest, inclusief koelvermogen, temperatuurverschil en luchtverdeling, om ervoor te zorgen dat het optimaal functioneert.

Veiligheidscontroles:

Veiligheidsregelingen en schakelaars worden getest om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt uitgeschakeld in geval van noodsituaties of storingen.

Evaluatie van energie-efficiëntie:

De technicus kan aanbevelingen doen om de energie-efficiëntie te verbeteren, zoals het gebruik van programmeerbare thermostaten of het afdichten van luchtlekken.

Documentatie van het systeem in het logboek:

De technicus kan een rapport van zijn bevindingen verstrekken en eventueel onderhoud of reparaties die tijdens het bezoek zijn uitgevoerd. Ook wordt het koeltechnisch logboek bijgehouden.

Aanbevelingen en tips:

De technicus kan advies geven over hoe u het systeem effectiever kunt gebruiken, regelmatig filters kunt vervangen en toekomstig onderhoud kunt plannen.

Het is belangrijk op te merken dat airconditioningsystemen kunnen variëren qua ontwerp en componenten, dus de specifieke taken die tijdens onderhoud worden uitgevoerd, kunnen variëren afhankelijk van het systeemtype en de richtlijnen van de fabrikant. Regulier professioneel onderhoud, meestal jaarlijks uitgevoerd, wordt sterk aanbevolen om uw airconditioningsysteem soepel en efficiënt te laten werken.