Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem, dat uw ruimte tijdens de warmste zomers koelt en tijdens de koudste winters verwarmt. In de modus ‘koeling’ absorbeert het koudemiddel van het toestel de warmte van de ruimte om het buiten af te zetten. In de modus ‘verwarming’ is dit juist het omgekeerde.

Warmtepomp. Koelen in de zomer en verwarmen in de winter

Een warmtepompsysteem draait de koelcyclus dus om. Het apparaat onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze aan de binnenlucht af. Dit is een uitermate efficiënt proces; de warmte uit de buitenlucht is immers gratis. We hoeven het alleen van buiten naar binnen te transporteren. De warmtepomp kan zelfs bij -10 °C nog voldoende warmte uit de buitenlucht winnen. Met een warmtepomp vermindert u het gebruik van de bestaande cv-installatie, omdat deze in het tussenseizoen uitgeschakeld kan blijven of zelfs geheel overbodig wordt.

Afbeeldingen / Warmtepomp - schema

Warmtepompsystemen zijn veel energievriendelijker dan andere verwarmingssystemen. Dit, omdat ons systeem niet gebaseerd is op het verbranden van brandstof, maar op het verplaatsen van warmte. Hierdoor zijn warmtepompen vijf keer energievriendelijker dan andere verwarmingstoestellen!

Een duurzame manier voor het verwarmen van uw woning en tapwater

Met een rendement tot soms meer dan 500% (COP 5) is een warmtepomp een uitstekende warmteleverancier. Dit komt omdat een groot gedeelte van de benodigde afgegeven energie ‘gratis’ wordt gewonnen uit de omgeving; aarde, water of lucht. U koopt dus een klein gedeelte energie in om daarmee de ‘gratis’ energie om te zetten naar voor ons bruikbare energie.

Nederland kent inmiddels al duizenden tevreden warmtepomp bezitters. In de Scandinavische landen, waar aardgas niet zo’n gemeengoed is als bij ons, gebruikt men de warmtepomp al veel langer. In die tussentijd is de warmtepomp inmiddels zover door ontwikkeld dat het ook een goed alternatief (minder stookkosten) is voor onze HR-ketels. Op deze website geven wij informatie aan de installateur en eindgebruiker over warmtepompen.

Getracht is om steeds met ‘korte info blokjes’ zoveel mogelijk reële en onafhankelijke informatie te verstrekken. Zodat u en de installateur straks van een perfecte installatie kunnen genieten